יין, מגזין YD1986

יין שבלי – מה מייחד את היין הזה שהפך אותו ללהיט בישראל

היין הלבן המיוצר מענבי השרדונה המגודלים בקפידה בחבל שבלי שבצרפת, רכש לו קהל אוהדים אדוקים, ולא סתם. תנאי האקלים המיוחדים שבאזור הצרפתי הקסום, מביאים להבשלה מיוחדת ולטעמים וארומות שאין דומה להם. מדוע יין לבן הוא כבר מזמן חלק בלתי נפרד מהנוף של חובבי גסטרונומיה מקצועיים, ולמה דווקא בישראל – היין הזה גורף כזו הצלחה? 

באזור בורגון שבצרפת, לא רחוק מחבל שמפאן, שנודע ביינות המוגזים המשובחים שלו, שוכן לו הכפר השליו שבלי. בכפר שבלי מגדלים ענבים מזן שרדונה, זן המשלב בין ענבי פינו נואר ועוד זן. השרדונה של שבלי הפך לא מכבר לשם דבר, למותג בפני עצמו, שכבר רכש לו לא מעט מתחרים וחיקויים, אך יודעי דבר מבינים היטב שאין תחליף לדבר האמיתי. אי אפשר לחקות את התנאים הייחודיים בהם גדלים הענבים – אזור שטוף שמש שגורם להבשלה, לטעמים ייחודיים וארומות מיוחדות של הענבים הללו.  אותם ענבי שרדונה, המגודלים באזורים אחרים, אינם מניבים את אותו טעם ייחודי לאלו הגדלים בכרמי שבלי. במילים אחרות, ניתן להשיג מגוון יינות לבנים מסוג שרדונה, ואפילו יינות מצוינים, אך אין מדובר ביין שבלי. לא סתם, נחקק חוק שיסייע להבדיל בין שרדונה שיוצר בכל חלק אחר, לבין יינות השרדונה המיוצרים בשבלי, ועל הבקבוקים הללו בלבד מתנוסס השם "שבלי". 

ממש כשם שלא כל יין לבן מוגז רשאי להיקרא "שמפניה", אלא רק היינות שיוצרו בחבל שמפאן.

שיטת גידול ייחודית: סוד הקסם של השרדונה של שבלי

מביני דבר יודעים שאין דבר המכריע יותר את טעמו של ואיכותו של היין מאשר מאפייני ושיטות גידול הענבים. ענבי השרדונה המגודלים בחבל שבלי, זוכים לטיפול מיוחד, המבדיל ביניהם לבין ענבי היין המצוינים האחרים הגדלים בקרבת מקום, דוגמת שמפיין או בורגון.
לכל יינן או בעל יקב שיטות ייחודיות משלו, כאשר מה שמייחד את ענבי השרדונה של שבלי, מעבר לאקלים המיוחד והשמש, הוא ההקפדה היתרה על תהליכים והימנעות משימוש בחומרי הדברה וכימיקלים. במילים אחרות, מגדלים רבים בחבל שבלי דוגלים בגידול אורגני של ענבי השרדונה, מה שמקנה להם לא רק טעם עז ומובחן יותר, אלא גם שומר על בריאות הצרכנים, לצד התחשבות רבה יותר באיכות הסביבה.

החוקים הנוקשים לייצור שרדונה בשבלי – היזהרו מחיקויים 

כאמור, הצרפתים השכילו להבין כבר מזמן שיש לעגן חוק שיסייע לצרכנים להבחין בין שרדונה המיוצר בשבלי ולבין סוגי שרדונה אחרים. אבל לצד זאת, יש לא מעט המפרים את החוק הזה ועל גבי הבקבוקים שהם משווקים בכל זאת מתנוסס השם "שבלי". הנה כמה דגשים שיסייעו לכם להבין האם מדובר בשרדונה של שבלי –
כבר למעלה משמונים שנה, מותר לגדל את ענבי השרדונה בשבלי בארבע דרגות גידול בלבד: פטי שבלי, שבלי, פרמייה קרו וגרנד פרו. המגדלים מחלקים את שטחי הכרמים בהתאם לדרגות ההבשלה הללו. מביני עניין ומומחים ליין מסוגלים להבדיל בטעם של רמות הגידול השונות. שימו לב לכיתוב המדויק בגב הבקבוק, וודאו שהשרדונה שקניתם אכן מגודל בשבלי.

יין למביני עניין: המהפך שהיינות הלבנים עברו בעידן הנוכחי

עד לשנים האחרונות, יין לבן לא זכה להתייחסות הראויה כמו שאחיו האדום זוכה לה. היינות האדומים ידועים בארומות ובבנות הטעם המורכבות שלהם, וישנה חשיבות רבה לשנת הבציר ולרמת ההתיישנות שלהם. עד לא מזמן היה נהוג לחשוב שרק יינות אדומים יראויים להשתדך למאכלים ולהשלים את החוויה הגסטרונומית, אבל המגמה הזאת כבר פסה מן העולם. כיום חובבי קולינריה כבר מבינים היטב שיינות לבנים יכולים להוות בני לוויה מושלמים לסעודה, ולא רק למאכלים "קלים" כמו דגים ומאכלי ים. בכל המסעדות היום יציעו לכם גם יינות לבנים משובחים, והסומלייה ישמח להתאימם למנות שתבחרו. יין לבן כבר מזמן אינו מקובע בתפיסה כיין קינוח בלבד, או יין של נשים, אלא שהיום יש מקום של כבוד ליינות לבנים מעולים ומורכבים, דוגמאת סוביניון בלאגן, ריזלינג ובמיוחד השרדונה, שנחשב לאנין במיוחד. 

מדוע יינות לבנים מתאימים  כל כך לחיך ולאקלים הישראליים?

 

בישראל שטופת השמש, יינות לבנים מתלבשים ככפפה על היד. אנחנו אוהבים לשבת במרפסת או בחצר כשקרני השמש מלטפות, או עכשיו בתקופת הקורונה, גם לפרוס מחצלת בפארק ולהנות מפיקניק עם גבינות מיוחדות, סלטים ובגטים טריים. מזג האוויר בארץ, שנוטה להיות חם רוב ימות השנה, מבקש ללגום משקה צונן וקליל, ואין מתאים מכוסית יין לבן משובח ומקורר היטב. כמו כן, התזונה הים-תיכונית מבוססת על פירות, ירקות, דגים וגבינות קלות ורזות באופן יחסי – סוגי מאכלים שלרוב משתלבים הכי טוב עם יין לבן. לא סתם, היין הלבן ובמיוחד השרדונה המשובח של שבלי, הם כה אהודים בארצנו הקטנטונת.

המקום שיספק לכם את היינות המשובחים ביותר – בלחיצת כפתור

 

אם אתם חובבי יין, ואתם לא מוכנים להתפשר על האיכות, כדאי לשים לב מיהו הספק דרכו אתם רוכשים את היינות. חברות ותיקות ומנוסות לייבוא ושיווק משקאות אלכוהוליים, עשויות להיות הכתובת הבטוחה עבורכם. כיום, ניתן באמצעות הרשת להזמין עשרות סוגים של יינות לבנים מיוחדים ומשובחים, שיגיעו אליכם עד פתח הבית באמצעות שליח. המהפכה הדיגיטלית לא מכבר הביאה לכך שניתן להזמין כל דבר העולה על רוחם בחנויות האונליין, אך כשזה נוגע ליינות איכותיים, כדאי לוודא שהגעתם למקום שיספק לכם את המענה הטוב ביותר. זה הזמן להתפנק עם כוס יין צוננת, במרפסת, בחצר או לצד ארוחת הערב. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *