מגזין YD1986, שמפניה

הסודות של השמפניה היוקרתית בעולם – מה הופך אותה לכה מיוחדת?

אפשר להגיד, עם יד על הלב, שבשנה האחרונה קצת חסרו לנו סיבות לחגוג ואי לכך – כל אירוע הפך לסיבה למסיבה. כיאה לאירועים חגיגיים, אין כמו לפתוח בקבוק שמפניה יוקרתי בכל תרועות של פקק השעם שעף לאוויר ומהווה את יריית הפתיחה של החגיגה. מה הופך את יין השמפניה לכה מיוחד, טעים ויקר, ואיך תבדילו בין כל יין נתזים אחר לבין השמפניה המקורית

בשנה החולפת, יותר מתמיד, חסרו לנו סיבות לחגוג… מגיפת הקורונה היכתה בעוצמה בכל רחבי הגלובוס וכמעט שלא נותר יעד שלא ספג את הפגיעה, בעוצמה כזו או אחרת. דווקא בימים כאלו, אנחנו מחפשים סיבות ומועדים לשמוח ולהתעודד, מבקשים איזה אסקפיזם קטן מעת לעת, ונאחזים בכל מאורע שמצדיק חגיגה ופתיחת בקבוק שמפניה יוקרתית בכל תרועות של פקיעת פקק השעם מהבקבוק המבעבע. סילבסטר, פורים, ראש השנה, יום הולדת, יום נישואין ועוד ועוד מועדים שיכולים להפוך לאירוע, גם אם מצומצם באופן יחסי.

מה הופך את יין השמפניה לכה חגיגי – כבר משחר ההיסטוריה?


אם הדבר הראשון שעולה לכם בראש כשאתם חושבים על חגיגה עם שמפניה יוקרתית הוא אוליגרכים רוסים – אתם לא ממש רחוקים…אם כי לקח קצת זמן עד שהגיע הנוזל המבעבע מחבל "שמפאן" שבצרפת לחצרות המלוכה ברוסיה. 

מתישהו בהיסטוריה הרחוקה של צרפת, לפני כשלוש עשרה מאות, לפני שליין היו בועות או צבע אחר מאדום, היין שיוצר בחבל שמפאן שימש כ"יין קדוש" בטקסים דתיים. השלמת הקתדרלה הגותית המלכותית בעיר הצרפתית ריימס הפכה את בירת חבל שמפאן למקום בו נערכות ההמלכות וההכתרות החגיגיות. בעקבות זאת, קיבל יין השמפניה מעמד של "יין מלכותי;" והמנזרים המקומיים זכו בכבוד להפוך לכורמים של המלוכה הצרפתית. דמיינו את פמלייתו של המלך המגיע מפריז לקתדרלת ריימס לצורך מיסה מלכותית. המלוכה ציפתה שהמנזרים באזור יספקו יין לאירועים משמחים אלה. אחריות כבדה הונחה על כתפי הנזירים לייצר משקה שהמלך וחצרו ייהנו ממנו. זה מסביר כיצד מאות שנים אחר כך, יין השמפניה עדיין מכונה "יין המלכים ומלך היינות". אבל ההיסטריה סביב היין המשמח לא עצרה בצרפת, ועם הזמן התפשטה גם לחצרות המלוכה של רוסיה ועוד אצולות אירופאיות שהשיקו כוסיות בכל אירוע שהצדיק זאת. 

בועות שמדגדגות את הפה והאף – מהו סוד הקסם של יין השמפניה?

כשנפתח בקבוק שמפניה עם קול הפקיקה המרעיש, אף אחד לא יכול להישאר אדיש. זוהי כבר אות שרבים מזהים כיריית הפתיחה של חגיגה אמיתית, משחררת ושמחה. כמו כן, עיצוב הבקבוקים הוא תמיד חגיגי ומשדר יוקרה, כשהנוזל המוגז הזהוב שבתוכו מנצנץ כתכשיט. הבועות העדינות מדגדגות את החיך ואת האף, מעוררות את כל החושים וגם דואגות שאחוזי האלכוהול שבמשקה "יעלו לראש" מהר. כל אלו הופכים את השמפניה למשקה שאי אפשר להישאר אדישים כלפיו.

קאווה או למברוסקו הם לא שמפניה – כך תזהו שמפניה אמיתית

קיימים היום אינספור של יינות מוגזים, טובים יותר או פחות, משמחים יותר או פחות, אבל חשוב לדעת שלא כל יין מבעבע ראוי להיקרא "שמפניה", ולמעשה כשאתם מכנים כך יין נתזים זול אתם גורמים לשמפניה המקורית לעוול גדול. בשנים האחרונות יינות מוגזים ספרדיים כמו קאווה ולמברוסקו נהיו פופולריים מאוד, וכבודם במקומם מונח, אבל אל תקראו להם "שמפניה". היין המוגז היחיד שראוי להיקרא כך הוא זה המיוצר בחבל שמפאן שבצרפת, והוא מופק בתהליך ייחודי ומורכב, לרוב מתערובת של מספר זני ענבים מבצירים שונים, ובתהליכי יישון וביקבוק ייחודיים, ארוכים וקפדניים. כל אלו מביאים לטעם יוצא דופן, שאניני הטעם כבר התמכרו לו ויידעו לזהות היטב אם הוגש להם חיקוי של הדבר האמיתי. 

לאירועים מיוחדים בלבד ולאלו שהפרוטה בכיסם: למה השמפניה כל כך יקרה?

כאמור, תהליך הייצור של יין השמפניה הוא ייחודי ושונה מזה של כל יין אחר, אפילו של יינות מבעבעים אחרים המיוצרים בחבל שמפאן. התהליך הזה, שבדרך כלל אורך שנים רבות ומצריך כוח אדם רב, המדקדק בכל שלב ושלב של הייצור – החל מליקוט הענבים וברירת המובחרים מביניהם, המשך במעקב קפדני אחר תהליך הדחיסה שלהם וניפוי המשקעים וכלה ביישונם במרתפים עמוקים במיוחד וביקבוק שמוודא שכל מוצר שיוצא הוא יחיד מסוגו ואין שני לו. המומחים הגדולים ביותר בתחום נמצאים בחבל שמפאן והם שפיתחו את התהליך הייחודי.

50 גוונים של שמפניה – מהיין הלבן הזהוב ועד שמפנייה רוזה


אחד הפרמטרים העיקריים שמבדילים את היינות מחבל שמפאן מיינות מאזורים אחרים, הוא  דרגת היובש שלהם, שהיא אחת מעל היין היבש – ברוט, ואז עוד דרגת יובש – אקסטרה ברוט. בניגוד למצופה, דווקא יין השמפניה הלבן הקלאסי ידוע כמעט מתוק יותר ובעל טעם מעט פחות מורכב ועמוק מאחותו השמפניה רוזה. השמפניה הורדרדה שתפסה פופולריות בקצב מואץ בשנים האחרונות (הי, שרה נתניהו) היא למעשה ערבוב של זני ענבים אדומים ולבנים. חבל שמפאן הוא בין היחידים שזכה לאישור לבצע ערבוב שכזה. לעתים היא מיוצרת בתהליך אחר, בו קליפות ענבים אדומים מושרים ביין לבן, ומעניקות לו את הצבע המיוחד ובת טעם יוצאת דופן. בהתאם לצבעה הורוד המהפנט, שמפניה רוזה מתאפיינת בטעמים פירותיים מתקתקים-חמצמצים של הדרים ופירות יער ובגוף מורכב ועמוק.

לסיכום, כל אירוע חשוב יכול להפוך לחגיגה של ממש, אם בתחילתו תפתחו בקבוק שמפניה יוקרתי ומקורי. אף אורח לא ישאר אדיש לקול תרועת הפקק שנחלץ ועף לאוויר, לדגדוג המעקצץ בשפתיים ובאף ולטעם המורכב, שמצליח להיות קליל ועמוק כאחד. זה הזמן להבריק את כוסות היין הצרות והגבוהות ולמזוג לתוכן את הנוזל הזהוב, או הוורוד שמקפיץ כל אירוע לגבהים חדשים. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *