יין לבן, מגזין YD1986

כיצד מיוצרים סוגי יין לבן שונים?

יין לבן יכול להשתנות בצורה דרסטית, הן באופי והן בטעם, כאשר הוא מיוצר בתנאי אקלים שונים. שרדונה הגדל באזור קריר, למשל, יהיה שונה מזה שיוצר במקום חם. כל מה שכדאי  לדעת על תהליך הייצור של יינות לבנים

מקור היין הלבן מזוהה עם התרבויות הסיניות והאיראניות. יין לבן קיים בצורה כלשהי כבר למעלה מ-7,000 שנה. עם זאת, היין שאנו שותים היום שונה מאוד מהיינות של פעם. אפשר, בהזדמנות זאת, להודות לרומאים וליוונים על חידוד תהליך ייצור היין, ואולי אפילו להריע לכמרים של הכנסיות הקתוליות בימי הביניים, על המשך המסורת המפוארת של ייצור היין, כשהחליטו לייצר יין לחגיגת המיסה.

יין לבן מותסס ללא מגע עם קליפת הענב. צבע היין הלבן יכול לנוע בין חיוור או שקוף (ריזלינג), לגוון זהוב חיוור (סמיון) ואף לגוון חום אגוזי זהוב (מדירה). 

יין לבן מופק בתהליך של תסיסה אלכוהולית של עיסת הענבים נטולת הצבע. ניתן להכין אותו מענבים אדומים או לבנים, וברוב המקרים הוא מותסס ללא קליפות הענב.

ההבדל העיקרי היחיד בין ייצור יינות לבנים ליינות אדומים – יינות אדומים עוברים התססה יחד עם קליפות הענבים והזרעים. תהליך זה מייצר את הצבע העמוק של היין האדום.

איך מייצרים יין לבן?

יין לבן יכול להשתנות בצורה דרסטית הן באופי והן בטעם כאשר הוא מיוצר בתנאי אקלים שונים. שרדונה הגדל באזור קריר, למשל, יכול להיות בעל חומציות גבוהה וטעמי פרי ירוק, בעוד שאותו ענב שגדל באקלים חם, יהיה פחות חומצי ויתאפיין בתווים של פירות טרופיים. התהליך הבסיסי לייצור יין לבן, לעומת זאת, נשאר זהה ללא קשר. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על תהליך הייצור של סוגי יין לבן שונים.

גפנים

נסלח לכם על ההנחה המוטעית שהשלב הראשון הוא לגדל זני ענבים לבנים ליין לבן, כי כאמור, ניתן להשתמש גם בזני ענבים אדומים בכדי לייצר יין לבן. בתחילה, יש לשתול גפנים ב-30-50 מעלות משני צדי קו המשווה, על מנת לספק תנאי גידול מושלמים, והייננים צריכים להחליט אילו זנים לגדל כדי שיתאימו לאקלים של אזורם. לאחר מכן, יעברו  לפחות שלוש עד חמש שנים, לפני שניתן יהיה לקצור פרי כלשהו. 

קְצִיר

בזמן  שהענבים כבר נהיים שמנמנים ומוכנים לקטיף, הייננים יתחילו לבצור. מיקומו וקרבתו של הכרם לקו המשווה, יקבעו מתי תחל עונת הבציר. עבור חצי הכדור הצפוני זה יהיה סוף יולי עד ספטמבר, ואילו עבור חצי הכדור הדרומי יהיו אלו פברואר עד אפריל. הייננים יחליטו אם לבצור באופן ידני או באמצעות מכונה, מה שישפיע על המחיר ועל איכות היין שיתקבל.

גְרִיסָה

זהו אולי החלק הכיפי ביותר בתהליך ייצור היין: לאחר שהענבים נבצרו ואיכותם נבדקה, חלק מהייננים יבחרו בשיטה המיושנת של ריסוק הענבים ברגליים ובידיים. מדובר בעבודה מבולגנת למדי, אבל היא חיונית לפירוק הפירות לכדי מיץ. ניתן לעשות זאת גם באמצעות מכונות, במידה ורוצים לשמור על ניקיון כמובן… 

לחיצה

להכנת יין לבן, אין צורך בצבע מקליפות הענבים באותו אופן שבו יש צורך בייצור יין אדום. צבע עמוק וטאנינים מגיעים מקליפת הענבים, ולכן המגע עם הקליפות במהלך התסיסה הוא שמעניק ליינות האדומים את גווני האודם העמוקים שלהם, כמו גם תחושה טאנינית בפה. תכונות אלו אינן רצויות עבור יינות לבנים, ולכן הייננים תמיד ימעכו את הענבים לפני התסיסה כדי להסיר את הקליפות לחלוטין. זו הסיבה שניתן להשתמש בענבים אדומים בייצור יין לבן, מכיוון ששלב הכבישה הזה מסיר את הקליפות הצבעוניות ומשאיר רק את העיסה החיוורת והעסיסית שתהפוך ליין.

תְסִיסָה

כעת נשארנו עם מיץ הענבים , כאשר הוא נקי מכל משקעי הקליפות, השלב הבא הוא התססה של הנוזל לכדי יין. מיץ הענבים הממותק באופן טבעי מוכנס למיכלי התססה מנירוסטה או חביות עץ אלון, יחד עם שמרים, מה שמעורר תגובה שהופכת את הסוכר שבנוזל לאלכוהול ופחמן דו חמצני. בכדי לייצר יין לבן, הענבים מותססים במשך שבועיים עד ארבעה שבועות בטמפרטורה נמוכה של 12-22 מעלות (נמוכה בהרבה מזו הנדרשת ליין אדום) כדי לאפשר לארומות המעודנות להיווצר לאיטן.

הַבשָׁלָה

עבור יינות לבנים פרימיום, יישון בחביות עץ אלון הוא חלק חשוב מתהליך הייצור. הדבר מוסיף טעמים ייחודיים של קלייה, וניל, תבלינים ולפעמים קוקוס, המתהווים באמצעות התגובות הכימיות האיטיות, המתרחשות בחבית לאורך ההתיישנות. סביר להניח שהיין שיתקבל יהיה מעורפל ומעונן.

ביקבוק

במהלך ההתיישנות, בדרך כלל מוסיפים לבלנד חומרי "עינון", על מנת להיפטר מכל עכירות במראה היין, מה שמבטיח שהמוצר הסופי יהיה צלול ומוכן לבקבוק. יקבים אורגניים עשויים לעתים לוותר לחלוטין על  החלק הזה של התהליך, מכיוון שהם סבורים שיין לא מסונן מייצר תוצאות מעניינות יותר. חלק מהיינות הלבנים נהנים מיישון קטן בבקבוק ואלה אטומים בדרך כלל בפקק שעם ולא בפקק הברגה. זאת כדי להקנות ליין טעמים מורכבים יותר, באמצעות המגע עם הפקק והחמצן.

נהיה לכם חשק ליין לבן? כך הוא יגיע אליכם עד פתח הבית

אם כל התיאור הזה עורר לכם את החשק לפתוח איזה בקבוק יין לבן, צונן, טעים ומרענן, חשוב שתדעו שניתן להשיג בקלות שלל יינות לבנים איכותיים, במחירים אטרקטיביים במיוחד, באמצעות אתר הזמנת אלכוהול אונליין. לכן ניתן רק להיכנס, לבחור את סוגי היינות שאתם הכי אוהבים (או הכי מסקרנים אתכם וממש בא לכם לנסות), ותוך זמן קצר – כבר תמצאו את עצמכם עם כוס היין האהובה ביד, אצלכם בסלון או במרפסת. שרדונה, שאבלי, ריזלינג ועוד שלל סוגים איכותיים של יין לבן, מחכים לכם כאן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *