יין לבן, מגזין YD1986

יין לבן שבלי – מה הופך את זן הענבים הזה לכל כך מיוחד ואהוב בקרב חובבי יין ומזון?

 לחובבי היינות בישראל יש כתובות קבועות שבהן אפשר להשיג מה שהם אוהבים ואחת מהן היא חנות YD1986. המבחר שלנו כולל יינות מיוחדים שלא מגיעים לצרכנים בדרך אחרת, יינות וכהילים הם תחום שרק מביני דבר ואניני חך יעדיפו להיעזר בו במומחים כמו בחנות שלנו. אנחנו שמחים להציע את המותגים המובילים בעולם אבל גם להוסיף עליהם מוצרים ייחודיים שרק לנו יש גישה אליהם. הפעם, נשמח לספר לכן על יינות שבלי, שמי שמכיר אותם יודע שהם מציעים תענוג יוצא דופן בין היינות הלבנים המוכרים.

מה שצריך לדעת על יינות לבנים

יינות לבנים מופקים מענבים לבנים ושנים רבות הם נחשבו ליינות הרציניים פחות בתחום זה. יינות כאלה אף נחשבים לא פעם ליינות של מתחילים או לנשים או למי שמתקשה להתאהב ביינות האדומים, שהם יינות "אמיתיים" יותר. זה לקח שנים רבות של חיבה ליינות והתמקצעות שלהם והיום ברור שיינות לבנים הם לא פחות אנינים וייחודיים מיינות אדומים, אם כי באמת צריך להתאהב בהם ולפתח חך למי שאוהב טעמים כבדים יותר. יינות מפורסמים כמו שמפניה ויינות נתזים הם מהיינות הלבנים המפורסמים ביותר, אבל עוד עשו להם שם יינות קינוח מתוקים וגם יינות מוערכים כמו ריזלינג, סוביניוןבלאן, שרדונה ושרדונה שמיוצר באזור שבלי. יינות אלה מיוצרים מענבים לבנים או צהובים והם דורשים טיפול מוקפד לא פחות כדי להגיע לטעמים העדינים והאופייניים שלהם. בגלל טעמים ותכונות אלה הם מיועדים להגשה עם מאכלים מסוימים בעיקר, לא רק דגים, בניגוד למה שמקובל לחשוב. אבל אין ספק שטעמים אלה משתלבים בצורה אופטימלית עם מזון מסוים ולכן מגביל מראש את הצריכה הגדולה שלהם למי שאינו רגיל לכך.

למה דווקא נשים אוהבות יינות לבנים?

המוסכמה במשך שנים הייתה שיש משהו ביין לבן שמתחבר דווקא לנשים וזה ידוע שנשים רבות מעדיפות יינות לבנים, אם כי זה לא בהכרח. יכול להיות שזה קשור להרגלי אירוח ושתייה בעבר, כשיינות אדומים היו אלה שליוו סעודות כבדות של התכנסויות גברים בכל מיני הזדמנויות, כך שהפכו למזוהים עמם. תרבותית והיסטורית נותרו לנשים היינות שנחשבים מעודנים יותר. האמת היא שמכיוון שתחום היין נחשב בעיקר לגברים במשך שנים ונשים פילסו דרכן בקושי בעולם זה, הן התחברו פחות ליינות וכך נוצר מיתוס שהן מבינות פחות ולכן להן שמורים היינות האנינים פחות. אין לזה ביסוס כמובן, שיינות לבנים אינם אנינים, אבל מה שנתפס כיין קליל נחשב לנשי במשך שנים, עד שהתהפך הדימוי וכיום ברור שיין לבן הוא יין של גברים לא פחות.

מהו שבלי?

שבלי הוא כפר באזור בורגון, באותו אזור שבו מגדלים שרדונה ולא רחוק מאזור שמפאן. באזור זה מגדלים את הענבים הלבנים שמהם מייצרים יינות אלה, שרדונה שהוא הכלאה בין פינו נואר וזן נוסף. השרדונה של שבלי מיועד לשתייה בעיקר עם מאכלי ים והוא נחשב לאנין מאוד ולשם דבר בהיצע היינות מזן זה בעולם. זהו שם שהפך למותג בפני עצמו בגלל האיכות והטעם שלו, עד כדי כך שאנשים לא יודעים שזה אינו שם של זן ענבים אלא של יין שמופק מאותו שרדונה. הטרואר הייחודי של שבלי, של אדמה שחשופה לשמש שמבשילה ענבים בכרמי האזור, הוא שהפך את היינות למותג. לכן היינות מבוקבקים בשם שבלי ולא שרדונה, כדי להבהיר את המיתוג המקורי של היין. השרדונה שלהם נחשב ליוצא דופן בין סוגי השרדונה בעולם ולכן נהנה גם מהחוק הצרפתי שמתיר להגן על זן כזה בשם האזור, בדיוק כמו שמפניה.

השרדונה של שבלי

גאוות המקום נמשכת גם בחלוקה של הזן לפי רמות. בשבלי מותר לגדל רק שרדונה בארבע דרגות גידול, – פטי שבלי, שבלי, פרמייה קרו וגרנד קרו.  לאף יין שרדונה בעולם אסור לקרוא שבלי אבל תמצאו למרבה הצער ייננים שאינם בוחלים בכך ולכן חשוב לדעת ממי להזמין את המותג המקורי. בנוגע לשיטת הגידול שלהם, אי אפשר כלל להתחרות בטרואר הייחודי של שבלי. טכניקות הגידול עדיין מבדילות את הטעמים האלה משאר העולם, למרות שהיום יש הרבה פחות חלקות שמגדלות את השרדונה המפורסם. מאז 1938 מקפידים על החלוקה לארבע הדרגות ויש מומחים שמצליחים להבחין בהבדלים האופייניים לחלקות שמגדלות את הסיווגים האלה. זאת תכונה ייחודית נוספת שעושה את יין השבלי למה שהוא ומבדילה אותו משאר יינות השרדונה בעולם. נשים נחשבות לבעלות חך עדין יותר ולכן כנשים, יש סיכוי שתבדילו טוב יותר בהבדלים הקטנים והאנינים האלה.

גישות גידול של אניני טעם

אניני הטעם הם גם חלק מהמגדלים של שבלי משום שהם לא יהיו מוכנים לוותר על מאפייני הגידול שלהם, שנותנת להם את האופי והזהות של המקום. כך שלמרות שאזור זה מבורך ביינות שהם מותגים בפני עצמם כמו בשמפיין ובבורגון, והם מתגאים היום בשיטות גידול איכותיות. יש אפילו אחד המגדלים שהחל לגדל אותם בשיטה ביו-דינאמית שמחויבת לגידול אורגני של הענבים כבר שלושים שנה. זה מעמיק את הטעמים המיוחדים שלהם ומתגאים בהיותם נטולי חומרי הדברה וכימיקלים. מכיוון שיש גם טבעונים רבים ואנשים שאכפת להם מאיכות הסביבה, ברור למה שבלי הפך ליין דגל אצל רבים מהם. יש לעומתם כאלה שטוענים שהשבלי שלהם פחות ייחודי אבל זכאי עדיין לתיוג ככזה. חלק מיינות השבלי כבר זכו לתואר רזרב, ששמור למיוחדים. כך שכמו שאתן רואות, כל מגדל מתגאה בייחודיות של החלקות ודרגות שלו והמאפיינים משתנים ביניהם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *