וויסקי, מגזין YD1986

ויסקי – המדריך השלם

 

מחפשים ויסקי איכותי? אצלנו ב-YDonlineתוכלו למצוא את מבחר הבקבוקים במחירים אטרקטיביים – צרו איתנו קשר!

אצלנו בחנות YDonline אנחנו מעוניינים שגם אחרים יתוודעו לטעמים המיוחדים שלהם. יש לנו מדיניות ברורה של הקפדה על יבוא מותגים מעולים וייחודיים בלבד, והם נמכרים עם כל האהבה וניסיון שלנו בתחום זה. אנחנו שמחים תמיד לספר לכם יותר על מה שאתם שותים ומציעים לכם את הבקבוקים הטובים ביותר לאוסף האנין שלכם. הפעם, על ויסקי, שפירוש שמו הוא  “מי החיים”, וכל מה שצריך לדעת על המשקה שהתרבות המערבית משלבת באהבה בכל יצירה.

החשיבות התרבותית של ויסקי

ויסקי הוא משקה כל כך מרכזי בתרבות המשקאות שהוא מעודד גם “מלחמת תרבות” נחמדה בין מדינות שמייצרות ויסקי כמו סקוטלנד, אירלנד וארצות הברית. לוויסקי של ארה”ב קוראים בורבון והוא מוכר מאוד ומתקשר אצלנו בזיכרון לסרטי קולנוע בשחור לבן ודמויות מרתקות כמו הסופר ארנסט המינגווי ובלשי הפילם נואר בגילום המפרי בוגרט. לא פלא שלפרסומות למשקה הזה לוקחים בעיקר גיבורי תרבות. החוקים של עולם הוויסקי נוקשים מאוד ומחייבים לעמוד בהם כדי להיקרא ויסקי וכדי להשתייך למועדון היוקרתי הזה. זה עד כדי כך משמעותי שמקימים מועדונים מיוחדים שסובבים סביב הוויסקי וגם הנלווה לו  סיגרים. לא חובה לעשן כמובן, אבל זה מוסיף לאווירה האקסקלוסיבית.

נתחיל מההתחלה: מה זה ויסקי וממה הוא מיוצר?

בניגוד ליינות שעושים בעיקר מענבים ופירות אחרים, ויסקי מכינים מדגנים והבחירה בהם היא זאת שמייחדת את הסוגים שלו ואת איכותו: תירס, חיטה, שיפון ושעורה. מכאן נובעים גם ההבדלים בין הטעמים – הראשי וטעמי הלוואי – ואופן הייצור ושלבי הזיקוק שלו. המושג העיקרי שיש לדעת בנוגע לוויסקי הוא הזיקוק, משום שאופן העבודה עליו הוא זה שקובע את טעמו ואת הדירוג שלו. משלבי העבודה אפשר להתרשם מההקפדה וההבנה בהליכים אלה כדי ליצור את המשקה האצילי והעשיר ביותר. זה רלוונטי מאוד גם להבנת סוגי הוויסקי כמו סינגל מאלט או בלנדד מאלט. אנשים שמבינים בוויסקי פיתוח טעם וחך לסוגים מסוימים של דגנים והם שמחים לזהות את עצמם כאוהדי קבוצה זו או אחרת של ויסקי שנראה להם הטוב ביותר.

שלבי הייצור של הוויסקי

חומר הגלם של הוויסקי הוא הלתת, Malt, הדגנים עצמם. מאלט הוא מונח חשוב מאוד בסיווג הוויסקי והקטגוריות ותמיד מומלץ לטעום כמה סוגים כדי למצוא את זה שאופן הייצור שלו כבש את החך שלכם. השלב הראשון של הכנת ויסקי הוא הלתתה– הנבטת גרעיני הלתת השונים (לתת הוא הדגנים, חומר הגלם שממנו מיוצר המשקה) בתנאים מבוקרים. זה קורה עד רגע מסוים שבו מתחיל התהליך הכימי שנוגע לעמילן שבו כדי לייצר סוכר בשלב הבא שלו – התססה.

התערובת מיובשת ונטחנת ומתחיל שלב חשוב מאוד של התססת הדגנים כדי ליצור את התערובת שבה יתחיל הסוכר לפני הזיקוק. התערובת יוצרת את הסוכר ומתחילים להוסיף לה שמרים וחומרים שמשפיעים על הטעם הייחודי שלה. כאן ברור למה ההעדפות של כל מזקקת ויצרן ויסקי משפיעים על האיכות ועל המשקה שלהם כמותג. זה סוד מותגי הוויסקי. הזיקוק הוא השלב הבא לאחר יצירת התערובת וכאן מתחיל המגוון הגדול של המזקקות בבחירה בין שיטות זיקוק ומספר הפעמים שמזקקים. לאחר מכן מיישנים, מסננים, עושים בלנדינג ומבקבקים את הוויסקי.

עיצוב טעמו האופייני של הוויסקי

חשיבות היישון של הוויסקי היא בכךשהיישון הוא השלב שאחראי להטמעת הצבע והטעמים שאופייניים למשקה זה. בדיוק כפי שלחביות היישון וההתססה של היין יש השפעה על הטעם והריח, כך גם לחביות היישון של הוויסקי. משתמשים בחביות אלון או חביות אחרות שנותנות לוויסקי עוד ארומה וטעמים נוספים. החבית אחראית גם לעידון האלכוהול של הוויסקי שמופחת ב-2% מדי שנה של יישון. כך מגיעים לרמת האלכוהול הרצויה כאשר המקובל נע סביב 40% ויש גם פחות מכך או יותר.

מהם סוגי הוויסקי?

מלבד סיווג לפי מדיה כמו ויסקי סקוטי לעומת הוויסקי האמריקאי שנקרא בורבון ויש כאלה בכלל כופרים בו כוויסקי, סוגי הוויסקי מסווגים לפי הלתת והזיקוק שלהם ולא לפי היצרן. יש בהם נחותים יותר שמעורבבים בו כמה דגנים ויש נעלים ויוקרתיים יותר בגלל הייצור האנין והמוקפד:

סינגל מאלט – כשמו כן הוא, הכל בו אחד – גם הדגן שמשתמשים בו והוא אך ורק השעורה, גם הזיקוק היחיד שהוא עובר ורק במזקקה אחת מבלי לערבב אותו עם דגנים נוספים ומבלי להעביר אותו למזקקות נוספות.

בלנדד מאלט – ויסקי שמערבב כמה סינגל מאלטים.

בלנדד ויסקי– ויסקי שמערב סינגל מאלט עם ויסקי נחות יותר שנקרא גריין ויסקי. האיכות משתנה לפי בחירת התערובת.

למה מתייחסים סוגי הוויסקי השונים?

סוגי הוויסקי המוכרים לנו לא נקבעים רק על פי שם המזקקה והמסורת של ייצור הוויסקי שלה אלא על פי סוגי הלתת והערבוב של הדגנים. לכן אנחנו מוצאים קטגוריות כמו סינגל מאלט, בלנדד מאלט ובלנדד וויסקי. רבים מכירים את הוויסקי יותר לפי שמות היצרנים כאשר יש שמות מוכרים יותר שנחשבים יוקרתיים ויש עוד מאות שמות שלא מוכרים משום שמדובר במזקקות סקוטיות בעיקר שבהן יש מסורת משפחתית ושבטית של זיקוק ויסקי.

זה ידוע שלוויסקי יש גם מסורת של שתייה בחברותא ויש כאלה שיזהו את עצמם לפי המותג המסחרי של הוויסקי ואפילו סוג המים שמצרפים לשתייה שלו. זאת מסורת ידועה ברחבי עולם הוויסקי – המועדונים, הבארי והפאבים. זאת תרבות של מאות שנים שמושכת אליה אנשים מעניינים שאוהבים את הטעמים המורכבים והמיוחדים של ויסקי והם מחפשים כל הזמן את האיכויות של המשקה. בדיוק כמו יין, אפשר להתייחס לאופן הייצור של הוויסקי לפי הלתת והזיקוק ולנחש את סודות היצור המקצועיים שלו ולהתענג עליהם. המזקקות של הוויסקי בעיקר בסקוטלנד גאות מאוד במאפייני האזור שנותנים את האופי לוויסקי שלהם, כמשקה לאומי כמעט.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *