וויסקי, מגזין YD1986

וויסקי סינגל מאלט – אהבה בינלאומית: שיטת ההכנה המיוחדת וסקירת ברנדים פופולריים

איך הפך וויסקי סינגל מאלט לשם דבר, ולמשקה שמככב בסרטי קולנוע ובספרות, מה מיוחד בתהליך הייצור שלו ומה מבדיל בינו לבין וויסקי בלנדד מאלט? סקירת מותגים מומלצים של הוויסקי האהוב והנחשב בעולם

וויסקי סינגל מאלט תפס מקום של כבוד בקרב חובבי הז'אנר כבר לפני שנים רבות, ולא בכדי הוא כבר הספיק לככב הקולנוע ובספרות, כשהקהל רוכש לו הערכה ואהבה יוצאות דופן.

ההבדל שבין וויסקי סינגל מאלט לשאר סוגי הוויסקי

 

תהליך הכנת וויסקי, מכל סוג שהוא, מתחיל בבחירת הדגנים (לרוב זה יהיה שעורה, ולעתים, למשל כשמדובר בבורבון של ארה"ב זה יהיה תירס), לאחר מכן מנביטים את הדגנים עד לייבוש (תהליך המוכנה הלתתה, מלשון "לתת"), מתסיסים ומעבירים את הנוזלים לסינון ולבסוף לזיקוק, מה שמעניק לו בסופו של דבר את הטעם המיוחד. כשמדברים על סינגל מאלט, מתכוונים קודם כל לכך שהוויסקי יוצר במזקקה אחת – מה שיוצר את הטעם הייחודי למזקקה. לא מדובר רק במותג, אלא באופן הכנה ייחודי.

מה משפיע באופן הכי משמעותי על האיכות והטעם של הוויסקי?

כל מי שמחשיב עצמו כמבין בוויסקי, נותן דעתו למזקקה ממנו יצא, וכאמור – זה מה שהופך את הוויסקי לסינגל מאלט, אבל תמיד בודק קודם כל האם הוויסקי עשוי מ-100% שעורה – אחרת אינו נחשב למאלט טהור. סינגל מאלט למעשה מיוצר מחומר גלם אחיד, ולכן טעמו מובהק. "בלנדד מאלט", לעומת זאת, מיוצר מכמה סוגים של סינגל מאלט, כך שקשה יותר לעקוב אחר ההרכב ולהבחין בטעמים מדויקים. 

סינגל מאלט או בלנדד מאלט – ההבדלים גם באופן הזיקוק

הסינגל מאלט והבלנדד מאלט נבדלים לא רק בהרכבם, אלא גם באופן הזיקוק, וזהו אולי הדבר הכי משמעותי בתהליך הכנתם, שמשפיע באופן הניכר ביותר על טעמם. לכל מזקקה יש את המתכונים הסודיים שלה ותהליכי הכנה ייחודיים – שיוצרים לבסוף טעמים ייחודיים האופייניים לה, מה שלמעשה יוצר את המוניטין ואת המיתוג שלה.

 

ישנן מספר שיטות זיקוק, כאשר על מנת שנוכל לכנות וויסקי כסינגל מאלט, הוא  חייב לעבור תהליך זיקוק ייחודי. מדובר בזיקוק דודי, שנערך במזקקה אחת בלבד. איך זה עובד? לאחר ההלתתה של הדגנים, ההתססה והסינון, מחממים את הנוזלים, עד שהאלכוהול מתאדה ועבר באמצעות צינורות לכלי קיבול אחר, בו הוא נקווה במצבו החדש – עם ריכוז אלכוהול גבוה יותר וטעם מרוכז וייחודי.  בסוף התהליך הזה, מועבר הנוזל לחביות אלון, שם הוא יתיישן ויקבל ארומות מורכבות של עץ, וגם רמת האלכוהול בו תשתנה ותתאזן. 

הסינגלים – חוד החנית של הוויסקי

הבעיה, ואולי בעצם היתרון הגדול ביותר של וויסקי סינגל מאלט, זה שאי אפשר לזייף את איכותו. כשמדובר בחומר גלם אחד וטהור, המשקה חייב להיות איכותי, וכל מי שמבין דבר או שניים בתחום, יכול לזהות זיוף בלגימה הראשונה. לא סתם, התחרות בין מותגי הוויסקי השונים בתחום הספציפי של סינגל מאלט היא קשה. זוהי תחרות המבוססת על – מי מחזיק את חומר הגלם האיכותי ביותר, מי מנהל תהליך זיקוק טוב ביותר וגם, בסופו של דבר, למי יש את החביות שמעניקות את הטעם הייחודי והטוב ביותר למשקה האהוב. מאחר ולא ניתן לערבב או לדלל את הוויסקי עם שום תערובת נוספת, ההקפדה על חומרי הגלם ועל תהליך הזיקוק כאחד – עולה רמה.

 

מי המציא את הסינגל מאלט?

על אף שישנן מדינות אחרות המייצרות סינגל מאלט, מי שמחזיקה בכתר הבלתי מעורער כשזה נוגע למשקה היוקרתי, היא המלכה האם – סקוטלנד. יש לציין, שבמקור כל סוגי הוויסקי שיוצרו היו רק מבלנד אחד ולכן כולם הוגדרו כסינגל מאלט, אבל עם התפתחות המכשור במזקקות, בד בבד עם הרצון לחסוך בייצור, להתייעל ובעיקר להגדיל את הרווחים, פותחה במאה ה-19 שיטה המכונה "הזיקוק הרציף", במסגרתו מערבים כמה סוגים של וויסקי לכדי יצירת משקה אחד, שטעמו ואיכותו מופחתים.
במילים אחרות, כשאתם קונים וויסקי סינגל מאלט, אתם למעשה מבטיחים את האיכות ואת שיטת ההכנה המסורתית מיצרן שמקפיד על הפרטים ועל איכות חומרי הגלם. 

כמה מותגי וויסקי סינגל מאלט שכדאי להכיר:

מתיקות קלה וסיומת של חמאה וטעם אגוזים – ארדמור 10 שנים
500 מ”ל | 48%

 

 סדרת הסינגל מאלט ארדמור של מזקקת הבוטיק, מציעה וויסקי בן 10 שנים, בניחוח מעושן של  של מדורה, אבל רך ומעוגל, ארומות של חמאה וסוכר וגם חטיף הלתת האהוב מלטיזרס. וטעם? בתחילה תחושו מתיקות קלה, עם נגיעות של ג'יג'ר ואניס, וגם טעמי אדמה, עשב ומעט פלפל שחור גרוס. הטועמים דיווחו גם על סיומת טעם אגוזי. 

מהדורה זו כוללת 1100 בקבוקים בלבד.

לחובבי הטעם המעושן – אייל אוף ג’ורא פרופסי 700

מדובר בסינגל מאלט יוצא דופן, המגיע מהמזקקה היחידה על האי הקטן ג’ורא הסמוך לאי איילה המפורסם. הוויסקי הזה מגיע  ללא ציון גיל (מכיל בתוכו וויסקי בני 13 עד 21), והוא מאוד מעושן – שלא כמו מרבית המאלטים של המזקקה.

למקפידים במיוחד – בנרומך אורגני 2011
700 מ”ל | 43%

אם לא מספיק לכם שסינגל מאלט מבטיח את איכות וטוהר חומר הגלם, תשמחו לשמוע שיש אפשרות גם לדאוג שהוא יהיה אורגני. בנרומאך הייתה המזקקה הראשונה ששחררה סינגל מאלט משעורה אורגנית. והטעמים? פירותיות קלה וטעמי מאלט מודגשים.

להתפנק עם וויסקי משובח במיוחד: גורדון & מקפייל דיסטילרי לייבלס גלנברגי 21
700 מ”ל | 43%

מדובר במזקקה איכותית במיוחד שהרבה לא מכירים, מאחר והיא  נחבאת אל הכלים… הבקבוק העצמאי הזה של גורדון & מקפייל מציע טעמים ייחודיים ומעניינים של סינגל מאלט. מזקקת גלנברגי ידועה בשימוש שהיא עושה  בבלנדים מבית שיבס ריגל, כשהארומות הנפלאות והטעמים יזכירו לכם תפוחים, קינמון, צימוקים ווניל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *