שלח הודעה
פרטי התקשרות
יש לך שאלות כיצד אנו יכולים לעזור לחברה שלך? שלח לנו דוא"ל ואנחנו ניצור קשר תוך זמן קצר.
למה כל שנה, ב31 בדצמבר, ברגע שהשעון מראה את השעה חצות – נפתחים ברחבי העולם מיליוני בקבוקי שמפניה, בקול תרועות ובליווי זיקוקים ומוסיקה רועמת? כיצד הפך המשקה הצרפתי המוגז מיין פגום למשקה של בני האצולה, ששמור לאירועים הכי חגיגיים בשנה? ההיסטוריה של השמפניה
כל שנה ב-31 בדצמבר בשעה חצות, נשמעים ברחבי העולם רעשים משמחים של פקק שעם שעף לאוויר מתוך בקבוק שמפניה חגיגי וצונן, ולעתים גם זיקוקים ומוסיקה עוצמתית. השנה האזרחית החדשה נחגגת בקול תרועות ברחבי הגלובוס, וגם כאן בישראל, על אף שיש לנו לוח שנה משלנו, אימצנו את החגיגות של לוח השנה האזרחי, שהרי רובנו מתנהלים לפיו ולא לפי אחיו העיברי. מעבר לכך, אנחנו אוהבים לאמץ כל מנהג שקשור בחגיגות – החל מוולנטיין דיי, מסיבות רווקות ועד נובי גוד. אבל למה דווקא שמפניה היא המשקה הכי מזוהה עם ערב השנה האזרחית החדשה?
הכל התחיל עם יוליוס קיסר. עד שהוא נכנס לתמונה, עובדי האלילים נהגו לחגוג את בוא האביב בקול תרועות, וכך נהגו גם הרומאים הקדמונים, עד שהקיסר החליט להוסיף עוד חודשיים ללוח השנה וקבע כי הקונסולים הרומאים יתחילו את השנה שלהם בחודש ינואר, שנקרא על שם האל יאנוס, שהתהדר בשתי – פנים גם בקדמת ראשו וגם מאחור.
כך החלו לחגוג את השנה הראשונה עם תחילתו של חודש ינואר. המנהג השתרש ברחבי אירופה ובהמשך החל גם בארה"ב, כאשר המהגרים שהגיעו מאירופה הנחילו אותו גם שם.
עד שנת 1800 היה מקובל להישאר ער עד חצות, אז נשמעו פעמוני הכנסייה ונשמעו יריות עזות באוויר. בערים מסוימות, החלה גם מסורת לשוטט מדלת לדלת, תוך ציפייה מלאה להזמנה לדרינק. מנהג זה הלך והתפתח עד שהגיע אפילו לבית הלבן שפתח את דלתותיו לכל מי שהיה לבוש בצורה הגונה והצטייד בהזמנה, וקיבל את פניו עם משקה אלכוהולי וחטיפים. במקומות אחרים היו משרתים ועבדים דופקים על דלתות ודורשים משקאות בחצות.
בימים ההם, שמפניה הייתה רק אחד מהמשקאות הרבים שהוגשו, אך עד מהרה הפופולריות שלה עלתה והיא החלה להימזג בכל מקום. בדומה לטארט טאטן, שמפניה היא דוגמא קלאסית לסוג של פגם שהפך ליתרון. בתחילה, היה מדובר ביין צרפתי שלא הספיקו להתסיסו מספיק לפני הביקבוק, ומה שקרה זה שהוא המשיך לתסוס בבקבוק. בזמנים ההם נהגו להתסיס יין כדי להסוות איכות ירודה, אבל לאחר מאה שלמה של אופטימזציות וכיוונון נכון של ההתססה – הגיעו ליין המוגז המושלם, העדין, הפריך והיוקרתי – השמפניה.
בשנת 1881 החל כבר לגבור השימוש בשמפניה במפגשים חגיגיים ונהיה לאופנה ולגאווה צרפתית. היצרנים החלו לשווק אותה כמשקה שנועד כדי לחגוג אירוע מיוחד עם המשפחה. כאשר התרחשה המהפכה התעשייתית והוגדר מעמד בינוני חדש, מכירות היין המבעבע זינקו מ -6 מיליון בקבוקים בשנת 1850 ל -28 מיליון בשנת 1900. ואיזה אירוע מתאים יותר כדי להוריד את כל המחסומים ולהוציא את התותחים הכבדים מאשר ערב ראש השנה?
יש הטוענים כי השיא של השמפניה בהקשר של חגיגות השנה החדשה, נרשם בעשור הראשון של המאה ה-20, במסיבת הסילבסטר של מסעדת "קפה בצרפת", בעיר ניו יורק של 1937. המסעדה הצרפתית הזו היתה אהובה בקרב העשירון העליון של העיר, והיא נודעה כ"ארמון הלובסטרים". בערב השנה החדשה, אורחי המקום הורשו להזמין כל משקה שהם רוצים, כל עוד מדובר בשמפניה. המקום נודע בכך שבערב השנה החדשה, החל מהשעה תשע בערב, הוגשה בו שמפניה בלבד, והאורחים נהרו לשם עד כדי כך שכמעט והיה בלתי אפשרי להשיג מקום. "כשאתה מקבל שולחן במסעדה הזו, אתה חייב לשתות את מה שאומרים לך", כתב מבקר מסעדות על המקום.
מאז, המנהג של פתיחת שמפניה תוססת ומנצנצת בערב השנה החדשה הלך והתפשט בכל רחבי העולם, והקול הרועם של פקיקת השעם כבר מזוהה עם השעה חצות שמפרידה בין השנה שהסתיימה – לשנה החדשה.
אם החלטתם להתפנק אבל ברצינות, כדאי שתכירו את אחת השמפניות היוקרתיות והאיכותיות בעולם. מדובר בארמאנד דה בריניאק, שעשתה עלייה לארץ לאחרונה וכעת יש לכם הזדמנות אמיתית להניח את ידיכם עליה. השמפניה הצרפתית המיתולוגית מורכבת משילוב של כמה זני ענבים – פינו נואר, פינו מאוניר ושרדונה. כל בקבוק המיוצר ביקב האיכותי הזה, שכרמיו מתפרשים על פני 30 דונמים באזור מונטאן דה ריימס שבצרפת, זוכה לטיפול מסור של כ-18 אנשי מקצוע, החל מליקוט הענבים המובחרים ביותר, ועד להברקת הבקבוק המוגמר והתווית המוזהבת המתנוססת עליו בגאוות יחידה. כל בקבוק זוכה לתהליך יישון ייחודי במרתפים עמוקים במיוחד, מה שמעניק ליין את הטעמים המיוחדים והעמוקים שלו. יודעי דבר טוענים שכל בקבוק הוא ייחודי ואין אחד הזהה לאחר. השמפניה של ארמאנד דה בריניאק מוצעת הן כשמפניה לבנה והן כשמפניה ורודה (רוזה), שדווקא זו האחרונה ידועה בטעמים מורכבים אף יותר. עשירי העולם כבר נשבעו אמונים למשקה הייחודי הזה, ואילו הראפר ג'יי.זי העמיד, הגדיל ורכש את מניות החברה לפני כעשור.
אז אומנם הסילבסטר חלף, אבל השמועה אומרת שיהיו עוד… ומעבר לזה, במהלך השנה ישנם עוד אירועים חגיגיים רבים שיכולים להצדיק פתיחת בקבוק כזה שאף אחד לא נשאר אדיש אליו, ויותר מכל יין – הוא ישמח לבב אנוש.